Autor: Mait Kraun • 3. mai 2019

Börs: tööstusmetallid lühemas perspektiivis surve all; nafta odavnes

Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: tööstusmetallid lühemas perspektiivis surve all; Föderaalreserv turgutas dollarit; dollar survestas metalle; tsink kukkus pooleteise kuu põhja; nafta odavnes.

• Pea kõik tööstusmetallid olid sellel nädalal odavnemas, sest Hiina nõudlus tekitab palju küsimusi ning Föderaalreservi avaldus pani dollari kallinema.

• Analüütikud arvavad, et lühemas perspektiivis püsivad metallid surve all ning suurt kogust ei tasu praegu kokku osta.

• Nafta hind langes tublisti, sest USA tootmine on järsult kasvanud ning OPECi kärped pole turu tasakaalustamiseks piisavad.

Tööstusmetallid lühiajaliselt surve all

Tööstusmetallid olid sellel nädalal surve all, sest Hiina nõudluse osas on palju küsimärke. Riigi majanduskasv ei ole pärast eelmise aasta aeglustumist stabiliseerumise märke näidanud.

“Kui vaadata ettepoole, siis Tšiili ja Peruu tootmisega seotud katkestused hakkavad turgu selle aasta teises pooles rohkem mõjutama. See võib aidata turgu tasakaalustada,” ütles investeerimisfirma Argonaut Securitiesi analüütik Helen Lau.

“Enne seda valmistavad muret aga dollari tugevnemine ja USA ning Hiina küllaltki kehvad majandusandmed võivad metallid lühiajaliselt täiendava surve alla panna,” ütles Lau.

Hiina on maailma suurim metallitarbija ning kasutab ära rohkem kui poole tööstusmetallide globaalsest toodangust.

Föderaalreserv turgutas dollarit

Sellel nädalal survestas metalle ka Föderaalreservi kahepäevane kohtumine, mille tulemusel teatas keskpank, et intresside langetamise asemel võidakse neid ka tõsta.

Turuosalised pidasid pigem tõenäolisemaks, et keskpank võib tänavu isegi intresse langetada. Föderaalreservi rahapoliitikud praegu selleks põhjust ei näe ning usuvad, et USA madal inflatsioon on ajutine nähtus.

Föderaalreservi otsus mõjus dollarile turgutavalt, mis omakorda pani metallid, eriti väärismetallid, surve alla. Sisuliselt kõik tööstusmetallid odavnesid. Hinnalangust aitas leevendada USA-Hiina kaubanduskõneluste edenemine.

Vase tonnihind langes nädalaga 2,8 protsenti, 6186 dollarini tonnist. Kuld odavnes 0,7 protsenti ja unts maksab 1269 dollarit. Hõbe odavnes 2,1 protsenti, 14,64 dollarini untsist.

Tsink kukkus pooleteise kuu põhja

Tsingihinnad jõudsid madalaima tasemeni alates märtsi keskpaigast, sest turuosalised muretsevad globaalse nõudluse pärast. Ühtlasi on varud kasvanud, vahendab Reuters.

Investoritele tekitas muret teisipäeval avaldatud raport, millest selgus, et Hiina tööstustoodangu kasv aeglustus aprillis ootamatult. Lisaks sellele selgus neljapäeval avaldatud küsitlusest, et eurotsooni tööstuse aktiivsus langes kolmandat kuud järjest.

“Ma arvan, et praegu on ostmiseks jätkuvalt liiga vara. Praegune pilt annab märku, et hullem on möödas, aga globaalse majanduse seis on jätkuvalt nõrk. Metallihindade taastumiseks on vaja näha korralikku paranemist,” ütles konsultatsioonifirma T-Commodity partner Gianclaudio Torlizzi.

“Samas on tsingi ja vase puhul pakkumine jätkuvalt küllaltki kitsas. See aitab suuremat hinnalangust ära hoida,” lisas Torlizzi.

Teistest toorainetest odavnes tina 2,7 protsenti ja alumiinium kaotas 2,5 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 19 295 ja 1810 dollarit.

Nikkel odavnes 1,6 protsenti ja tonn maksab 12 117 dollarit.

USA tootmise kasv survestas naftahindu

Naftahinnad olid sellel nädalal languses, sest USA tootmine on jõuliselt kasvanud. Hindu pole tõusma pannud ka Venezuela ja Iraani vastased sanktsioonid.

Brenti toornafta odavnes nädalaga 5,3 protsenti ja WTI kaotas 5,4 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 70,43 ja 61,68 dollarit.

“Olgugi, et Iraani ja Venezuela tootmine on järsult langenud, siis peab OPEC jätkuvalt turu tasakaalustamiseks ennast tagasi hoidma,” ütles SEB analüütik Bjarne Schieldrop. Ta lisas, et praeguse hinnalanguse on põhjustanud Ühendriikide tootmise kasv.

USA päevane naftatootmine tõusis aprillis 12,3 miljoni barrelini päevas. Viimase aasta jooksul on näitaja kasvanud 2 miljoni barreli võrra.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis 0,4 protsenti ja tonn maksab 733 dollarit. Diislikütus odavnes 0,5 protsenti, 645 dollarini tonnist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077